Tiesittekö, että meillä Harjattulassa on mahdollista harrastaa talviuintia? Toteutamme talviuinnin yhdessä Turun Saarten Talviuintiseura ry:n kanssa. Seura perustettiin alkukeväästä, jolloin aloitimme toiminnan täällä Harjattulassa. Ennen koronaa, toimintaa ehdittiin harjoittaa vain muutaman kerran. Syyskuun ensimmäisellä viikolla toiminta alkoi uudestaan. Huolehdimme tarkkaan hygieniasta ja ohjeistamme uimareita, jotta kokemus on kaikille turvallinen.
Heti ensimmäisenä päivänä innokkaat uimarit aloittivatkin oman talviuintikautensa. Ihan vielä vesi ei ole talviuintilukemissa. Tällä hetkellä veden lämpötila on noin 14 astetta, mutta se laskee kovaa vauhtia. Itse asiassa kausi onkin hyvä aloittaa jo nyt, jotta saa niin sanotusti pehmeän laskun. Varsinkin talviuinnin aloittelijoille tämä on varteen otettava vinkki.
Kohta veden lämpötila laskee ja päästään oikeasti kylmään veteen uimaan, jolloin saa kaiken hyödyn irti talviuinnista. Optimaalinen veden lämpötila on alle 10 astetta.
Mitä se talviuinti sitten on ja mitä hyötyä se tuo keholle ja mielelle? Euforisen olon lisäksi se laittaa veren virtaamaan ja auttaa esimerkiksi urheilijoita palautumaan. Talviuinnista on apua lihaskipuihin, jotka voin kokemuksesta itsekin allekirjoittaa. Joidenkin tutkimusten mukaan talviuinti auttaa myös uniongelmiin. Talviuinti on siis mukava ja hyödyllinen harrastus.
Harjattulassa on myös mahdollista nauttia myynnissä olevista herkuista. Uinnin ja saunan jälkeen on mukava istahtaa takan ääreen ja grillata makkaraa sekä nauttia hyvästä olosta juomalla vaikka kuppi kuumaa teetä.
Ohjeita talviuintiin:
- Ennen talviuintia on hyvä lämmitellä lihakset. Esimerkiksi kävelylenkki on hyvä liikuntamuoto ennen talviuintia.
- Talven tullessa on hyvä hankkia kunnon varusteet talviuintia ajatellen. Talviuintiin tarkoitetut tossut sekä päähine ovat hyvät varusteet uimapuvun lisäksi.
- Jos olet kipeä, niin silloin kannattaa välttää talviuinti. Vaikka talviuinnista voisikin olla apua ennalta ehkäisevästi flunssaan.
- Talviuintipaikaksi kannattaa valita turvallinen sekä ohjeita noudattava paikka.
- Jos sairastat sydän- tai verisuonisairautta tai astmaa, niin kannattaa keskustella ensin lääkärin kanssa talviuinnin aloittamisesta.
- Uimaan ei ikinä mennä yksin.
- Talviuinnissa ei ole suositeltavaa kastaa päätä, koska se lisää lämmönluovutusta.
- Saunasta uimaan siirtyminen kannattaa tehdä pikkuhiljaa, koska lämpötilan vaihtelu on suuri. Sama pätee myös, kun menet uimasta saunaan.
- Uinnin jälkeen kannattaa pukeutua lämpimästi.
- Jos havaitset ongelmakohtia talviuintipaikassa, niin kerro niistä ylläpitäjälle.
Lopuksi vielä Turun Saarten talviuintiseura ry:n puheenjohtajan terveiset.
Merit Kuusniemi tässä: Kun reilu puolitoista vuotta sitten lähdin korjaamaan sitä epäkohtaa, ettei saarillamme ollut talviuintipaikkaa, en olisi voinut kuvitella miten hienosti se lopulta keväällä onnistui. Saimme nopeasti kiinnostuksen herätettyä ja puuharyhmän kasaan.
Kartoitettuamme ja testattuamme muita vaihtoehtoja, lopulta onnisti, ja Harjattulan Kartanolla meidät otettiin avosylin vastaan. Saimme käyttöömme upeat, väljät ja raikkaat rantasauna Jellonan tilat sekä vielä käytännön apua kertamaksujen keräämiseen sekä kioskin pyörittämiseen.
Nyt seurassa on 34 jäsentä, sähköpostilistalla yhteensä n. 150 ja Facebook-ryhmässä peräti 415 seuraajaa, joten veden edelleen kylmetessä varmaan suosio sen kuin kasvaa. Ihan mahtavaa lisäys saarten viihtyvyyteen – tervetuloa mukaan joko jäsenenä tai vieraana! Facebook-ryhmästä @saartentalviuinti saat lisää tietoa.
Tervetuloa uimaan!
Tiina & Merit