15-10-2020

Sauna tykkää, kun sitä käytetään

Olemme viimeisen parin vuoden aikana kehittäneet Jellonasaunan käyttökokemusta isoilla ja pienillä muutoksilla. Tavoitteena ja haluna on palvella yksityisiä ja yleisiä saunatilaisuuksia aina vain paremmin. Haluamme, että jokainen meillä saunova asiakas voi rentoutua ja nauttia täysin rinnoin saunasta, ja sen antamasta hyvän olon tunteesta.

Rantasauna Turun saaristossa

Pari vuotta sitten uusimme molemmat saunat. Niistä tuli upeat ja molemmat antavat hyvät löylyt. Haimme muutoksella lisää laudetilaa ja turvallisuutta. Nyt lauteilla voi vaikka makoilla.

Lauteille mahtuu isossa saunassa yhtä aikaa kaksikymmentäviisi henkilö hyvin ja pienempään saunaan toista kymmentä. Kiukaat uusittiin ja varmistettiin, että niiden teho ja kivimäärä takaavat hyvät löylyt. Pienillä led-valoilla saadaan saunaan tunnelmallinen valaistus talvipimeällä.

Palju

Vuosi sitten hankimme ensimmäisen paljun. Paljuun mahtuu hyvin kahdeksan henkilöä kerralla. Paljun paikka suunniteltiin niin, että siitä on mahdollisimman hyvät näköalat merelle sekä niin, että paljuun on turvallista laskeutua ja kulku saunalta on puhdas ja esteetön. Paikka löytyi yhdistämällä molempien saunojen terassit ja sijoittamalla palju siihen väliin. Palju saatiin terassiin nähden sijoitettua niin alas, että paljuun voi laskeutua eikä tarvitse nousta niin kuin usein paljuissa joutuu tekemään.

Palju lisäpalveluna sai heti hyvän vastaanoton. Ainut harmitus oli, että isoille ryhmille sitä ei kannattanut tarjota sen koon takia. Meillä on usein neljänkymmenen hengen saunatilaisuuksia ja yksi palju koko määrälle on auttamattomasti liian vähän. Palju saisi aikaiseksi vain jonoja ja odotusta tilaisuuteen.

Tänä kesänä hankimme toisen samanlaisen, kotimaista laatua olevan paljun. Hyvän suunnittelun ja ennakoinnin johdosta pystyimme sijoittamaan paljun aivan toisen paljun viereen. Tämä mahdollistaa keskustelun ja yhdessäolon isommalla porukalla, vaikka olisikin toisessa paljussa. Lisäksi lämmitys, huolto ja peseminen onnistuu helpommin paljujen ollessa lähekkäin.

 

Saunakokemuksesta entistä parempi

Alkuvuodesta polkaisimme käyntiin yhteistyön Turun Saarten Talviuintiseura ry:n kanssa. Tämä yhteistyö sai meidät tekemään monia pieniä ja hieman isompia parannuksia saunakokemukseen. Uutena meille tuli myös talviuintivuorojen avoimet yleisötilaisuudet.

Aiemmin olemme järjestäneet saunalla ainoastaan yksityisiä tilaisuuksia. Yksittäisten asiakkaiden palveleminen ei ole kuitenkaan sama kuin isomman ryhmän palveleminen. Molemmat vaativat erilaista huomiota ja tekemistä.

Teimme heti uuden puisen sillan kulkuyhteydeksi laitureille. Näin kulku uimaan on turvallinen ja siisti. Nyt ei tarvitse kävellä nurmikon yli liukastellen mudassa.

Halusimme kuunnella tarkalla korvalla yhdistyksen aktiiveja, heidän palautetta ja kehitysideoita. Monta pientä säätöä ja korjausta tehtiin, mm. pyyhekoukkuja lisättiin suihkuhuoneen puolelle ja kirjallisia ohjeita tehtiin seinille. Turun kaupungin ympäristötarkastuksen kanssa sovimme kuukausittaiset veden laadun mittaukset. Tuorein raportti löytyy aina oleskelutilan ilmoitustaululta.

Nyt syksyllä kävimme kuulemassa Sauna from Finland ry:n esitystä suomalaisesta saunakulttuurista ja sen edistämisestä. Heillä on omat laatustandardit ja jäsenpalvelut. Tosi mielenkiintoinen esitys ja mukaan saatiin paljon uusia huomioita, vaikka ei jäsenyyttä tässä vaiheessa hankittu. Heillä on oma saunakäsikirja, jonka mukaan he arvioivat ja hyväksyvät saunatiloja sertifikaatin mukaisiksi.

Päätimme toteuttaa käsikirjan toimenpiteitä ja kehittää sitä kautta edelleen Jellonasaunojen toimintaa. Pieniä asioita ollaan jo saatu tehtyä. Monet ovat niin pieniä ja arkisia, että eivät meillä käyneille edes näy.

Olemme myös lisänneet tarinallisuutta saunan seinille vanhoilla kuvilla Harjattulasta. Hienoja historiavälähdyksiä aiemmilta ajoilta. Uusimme uintiraput turvallisemmiksi ja parempaan paikkaan. Maalaamme osan seinistä, jotta emme ole niin ”steriilissä” tilassa. Tarjoamme vettä juotavaksi pukukopeissa saunomisen yhteydessä. Parannamme opastusta saunoille uusilla kylteillä. Vesimittari löysi oman paikkansa. Uusimme kalusteita pukuhuoneisiin. Ohjeet ja opasteen käännettiin myös englannin kielelle. Kuluneita paikkoja laitetaan ja vaihdetaan uusiin. Oleskeluhuoneen valaistus uusitaan ja saamme mahdollisuuden himmentää valoja ja luoda vielä kodikkaamman saunakokemuksen.

Me olemme olleet kehittämisestä innoissamme. Toivottavasti innostuksemme välittyy käyttäjiin ja he palaavat kerta toisensa jälkeen meille saunomaan.

Kummelin erikoisasiantuntija ohjeistamispäällikkö Jaakko Parantaista mukaillen, ”Sauna tykkää, kun sitä käytetään”.

Löylyterveisin,

Simo