27-08-2020

Muinaistulien yö

Muinaistulien yötä juhlitaan tulevana lauantaina. Väki kokoontuu viettämään kesän päätöstä mökeilleen tai saaristossa järjestettäviin yleisötapahtumiin aina elokuun viimeisenä lauantaina. Muinaistulista onkin tullut melkein juhannuksen veroinen juhla, ja viime vuosien aikana sen merkitys on kasvanut juhlijoiden keskuudessa. Merellä tunnelmaan pääsee lähelle ja voi vain ihastella rannoilla näkyvää kokkomerta.

Kuva: Petri Tähkäpää
 

Muinaistulien yönä kokot palavat kesäkauden päätökselle. Ne syttyvät myös Itämeren maiden yhtenäisyyden kunniaksi. Tämä perinne alkoi Suomessa ja Virossa vuonna 1992 ja on sittemmin levinnyt muualle Itämeren rannikoille. Muinaistulilla muistutetaan mereen liittyvästä historiasta. Kokot syttyvät myös muistoksi heille, jotka eivät koskaan palanneet mereltä.

Turun saariston ulkopuolella muinaistulet tunnetaan venetsialaisina, joka onkin yleisempi nimitys veneily- ja mökkikauden päätösjuhlasta. Kesähuvilat laitetaan talviteloille ja puutarhajätteet poltetaan kokkona. Pori, Rauma, Kokkola, Pietarsaari ja Pohjanmaa ovat perinteisiä venetsialaisten viettopaikkoja. Venetsialaiset ovat levinneet vuosien aikana ympäri Suomea.

Muinaistulien yön juhla

Muinaistulien yö on veden, tulen ja valon juhla, joka koostuu hyvästä tunnelmasta, seurasta ja ennen kaikkea hyvästä ruuasta. Tarjoiluiksi sopivat hyvin sadonkorjuun antimet, kuten kasviksista, marjoista sekä sienistä valmistetut herkut. Saaristolaishenkisesti tarjoilupöytään sopivat hyvin myös kalaruuat.

Hyvän ruuan ja seuran lisäksi koristeilla sekä kattauksella on iso merkitys juhlassa. Kynttilät, lyhdyt sekä valoketjut pihalla tuovat hämärtyvään elokuiseen iltaan tunnelmaa. Venetsialaisten vakiokoristeita ovat esimerkiksi värikkäät paperilyhdyt.

Kuva: Johanna Koivunen
 

Muinaistulien yö sopii hyvin myös hääjuhlien teemaksi. Kyseisenä viikonloppuna ilotulitteet ovat sallittuja ilman erillistä lupaa klo 18–24 välisenä aikana, jos metsäpalovaroitukset sen sallivat. Joinain vuosina Lasipalatsissa on näkynyt hääväen iloksi lähialueen muiden juhlijoiden ilotulitteita. Tilassa, joka on pelkkää ikkunaa, on kuin katsoisi ilotulitusta ulkona. Saaristossa vietetyissä hääjuhlissa on mahdollisuus nauttia myös rannoilla poltettavien kokkojen tunnelmasta, niin kuin juhannuksena.

Ihanaa ja tunnelmallista muinaistulien yötä tai venetsialaisia. Kumpaa ikinä juhlitkaan.

Tiina