04-07-2020

Kakkua ja mansikoita

Kesä on parhaimmillaan, aurinkoa ja lämpöä riittää. Parasta on tuoreiden ja maistuvien marjojen kypsyminen. Mansikat ovat juuri nyt parhaimmillaan. Kesähetkien onnea on varjoon katettu kahvipöytä ja erilaiset mansikkakakut. Meidän kahvipöydässä usein vierailee kakkujen klassikko eli Britakakku, joka on myös suosituin hääkakku Harjattulassa. Se on rosoisen kaunis ja poikkeaa hieman perinteisestä hääkakusta. Harjattulan Britakakussa on runsaasti marjoja koristeena sekä Kotipellon puutarhan kukkia, kuten orvokkeja, neilikkaa ja malvankukkaa. Kukat kakun päällä ovat juhlavan kauniita ja ne voi syödä siinä missä marjatkin.

Britakakku onnistuu myös vegaanisena. Valmistamme Harjattulassa kaikille erityisruokavalioisille oman version tarjoiltavasta ruuasta. Kokkimme ovat kartuttaneet ammattitaitoaan eri ruokavalioiden osalta ja ovat aina innokkaita kokeilemaan uutta.

Vegaaninen Pavlova

Melkein jokaisissa juhlissa on kasvis- ja vegaanista ruokavaliota noudattavia vieraita, myös meidän kesän kahvi- ja kakkuhetkissä. Päätin leipoa keväällä Britakakun kaveriksi vegaanisen Pavlovan. Tyyliltään Pavlova on hyvin lähellä Britakakkua. Kakkujen isoin ero on, että Pavlovassa ei ole kakkutaikinaa, vaan marengit toimivat kakkupohjana. Vegaanisen Pavlovan marengit valmistetaan kikherneen liemestä. Kerman sijaan vaahtona marengin välissä käytetään esimerkiksi kookoskermaa vatkattuna tai vispautuvaa kaurapohjaista tuotetta. Vaihtoehtoja on monia ja hyvin varustelluissa ruokakaupoissa on loistavat valikoimat.

Vegaaninen Pavlova:

Marenki

1,5 dl kikhernelientä

1,5 dl sokeria

Joukkoon voi halutessaan lisätä hieman limen mehua.

Vatkaa ensin kikherneliemi kuohkeaksi n. 5 min, jonka jälkeen lisää sokeri vähitellen joukkoon. Vatkaa vielä n. 5 min, kunnes vaahto on kova ja kiiltävä.

Levitä marenki leivinpaperille kahdeksi ympyräksi. Lämmitä uuni 100 asteiseksi ja kuivata marengit uunissa 1 tunti ja 30minuuttia, jonka jälkeen sammuta uuni ja anna marengin kuivua jälkilämmöllä 1-2 tuntia.

Täytteeksi mansikoita ja valitsemasi kasvispohjainen vispautuva tuote, joka makeutetaan sokerilla. Joukkoon voi lisätä myös limeä ja vaniljasokeria.

Kikhernelimen käytön jälkeen jää purkkiin vielä itse herneet. Ne voi maustaa haluamillasi mausteilla ja paahtaa uunissa. Paahdetut kikherneet sopivat salaatin lisukkeeksi tai ne voi napostella sellaisenaan. Super hyviä ja terveellisiä!

Mukavia leivontahetkiä!

Tiina