10-12-2020

Illallismenujen suunnittelua

Kokit suunnittelevat parhaillaan uusia menukokonaisuuksia tulevalle vuodelle. Ensi vuoden illallismenut tulevat koostumaan vuoden aikojen mukaan, jotta voimme taata tuotteiden tuoreuden. Uudet menut ovat nimeltään kevät, kesä, syksy ja talvi. Menut ovat modernisoituja menuja ja sisältävät pääsääntöisesti suomalaisia raaka-aineita. Pyrimme siis suosimaan kotimaista lähiruokaa.

Kevät

Keväisen juhlapöydän alkupalatarjoiluun sopii hyvin parsa, joka on klassikkotuote ja se muuntautuu moneksi. Juomaksi sopii loistavasti sitruksinen riesling. Herkkuaikaa odotellaan jo, kuhan ensin syödään pois alta jouluruuat ja talven herkut


Kesä


Kesän tarjoilupöydän herkku on uudet perunat. Voiko olla herkullisempaa kuin uudet perunat voilla ja tillillä? Myös mansikka-aika on parhaimmillaan keskikesällä. Harjattulan suosituin kakku, eli Mansikkabrita sopii täydellisesti kesän kahvipöytään. Muina aikoina mansikat eivät välttämättä ole yhtä maistuvia tai kotimaisia. Britakakun voi toki valmistaa myös mustikoista ja muista marjoista. Lämpimänä kesäpäivänä maistuu myös drinkit ja mocktailit. Esimerkiksi vadelmamojito, johon voi käyttää omassa yrttimaassa kasvanutta minttua.

Syksy


Loppukesä sekä syksy ovat sadonkorjuun aikaa, jolloin eletään kotimaisten makujen herkkuaikaa. Syysjuhliin sopivat esimerkiksi sienistä loihditut herkut, juurekset, kalat ja marjat. Miltä kuulostaisi juhlien pääruuaksi lähiruokaa, joka voisi koostua hyvästä kalasta, suppilovahvero- tai kanttarellikastikkeesta sekä uunijuureksista? Hyvin perinteinen, mutta toimii! Syksyn illalispöydässä viinien lisäksi voi tarjota erilaisia oluita. Suomesta löytyy paljon pienpanimoita, jotka valmistavat laadukkaita oluita, myös alkoholittomia.

Talvi


Talven juhlissa maut voivat olla täyteläisiä, mikä sopii pimeään talveen. Liha ja tumma punaviinikastike sopivat ajankohtaan täydellisesti. Tunnelmallisen illallisen kruunaa esimerkiksi espanjalainen Rioja punaviini. Kahvin kanssa sopii nautittavaksi täyteläinen suklaakakku.

Monet viettävät juhlia joulun alla, jolloin glögi toimii hyvin alkumaljana. Perinteisen glögin sijaan voisi olla vaikka puolukkaglögiä. Puolukasta tulikin mieleen mun tämän hetken kinuskinen lempparikakku, joka sopii esimerkiksi pikkujoulupöytään tai ihan vain makeannälkään. Sen valmistaminen on todella helppoa ja maku (ainakin omasta mielestä) oikein herkullinen.

Jos haluat testata, niin tässä ohje:

Puolukka-kinuskiherkku


Puolukka-kinuskiherkun tuotteet.

Pohja:

200 g Digestive keksejä

75g Voita

Päälle:

Kondensoitu maito, karamellisoitu (oman maun mukaan joko puolet purkista tai koko purkki)

2 dl Jäisiä puolukoita

2 dl Kuohukermaa

250g Mascarponea

2 rkl Sokeria

Murskaa keksit ja lisää voi joukkoon. Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan peittävä palanen, niin saat valmistumisen jälkeen siirrettyä kakun helposti tarjoilulautaselle. Tasoita keksimuru-voiseos tasaiseksi irtopohjavuokaan. Anna hetken kovettua jääkaapissa. Vatkaa sillä välin kerma ja lisää sokeri. Sekoita vatkatun kerman joukkoon mascarpone. Levitä karamellisoitu kondensoitu maito keksipohjan päälle sekä sen päälle suoraan pakkasesta puolukat. Levitä viimeiseksi pohjan päälle kerma-mascarponesekoitus. Koristele puolukoilla ja rosmariinilla.

Kakun tekemiseen menee noin 15 minuuttia, jonka jälkeen sen voi heti tarjoilla tai laittaa jääkaappiin odottamaan.


Tässä vielä kuva käyttämästäni kinuskista, joka on varmasti monelle tuttu klassikkotuote.

Herkkuterveisin,

Tiina