21-01-2021

Harjattulan historiaa

Saimme julkaistua Harjattulan Kartanon uudet nettisivut viime viikolla. Uudet nettisivut ovat informatiiviset, ja olemme pyrkineet lisäämään enemmän kuvia tiloista sekä palveluista. Uusilla nettisivuilla on myös kerrontaa Harjattulan historiasta, joka ulottuu jopa 1200-luvulle saakka. Tarinat tuovat aina lisäarvoa yritykselle ja historia on mielenkiintoista. Monet vieraamme kyselevätkin monesti Harjattulan historiasta, joten olemme koonneet Harjattulan tarinan alusta aina tähän päivään saakka. Tarinan voit käydä lukemassa kokonaisuudessaan nettisivuiltamme.

Harjattulan alueella on monta rakennusta: Paasikivi-Opisto (alueen päärakennus), Kartano, Lasipalatsi, Jellonan rantasauna sekä majoitustiloina toimivat Pehtoori, Saukkola, Talonpoika ja Jellonan mökkikylä, joka sijaitsee lähellä rantaa.

Alueella nykyisinkin toimiva Paasikivi-Opisto perustettiin vuonna 1980. Opiston perustaminen vastasi Kansallisen Kokoomuspuolueen nuorisojärjestöjen vaatimukseen opistosta, jollainen muilla puolueilla oli ollut jo vuosikymmeniä. Opistolla tarjottava opetus keskittyy taiteen, kulttuurin ja viestinnän aloille. Harjattulan päärakennuksena toimii vanha tilan navetta, joka muokattiin palvelemaan opiskelijoita ja kouluttautujia. Päärakennuksessa sijaitsee vastaanotto sekä ravintola, jossa kokit loihtivat juhliin tarjottavat.

Juhlat Harjattulan Kartanolla

Vuonna 1990 perustettiin Harjattulan Kartano Oy, joka toimii alueella Paasikivi-Opiston rinnalla tarjoamassa juhlatiloja, majoitusta, ravintola- ja pitopalveluita sekä aktiviteetteja yhteistyössä muiden alueen toimijoiden kanssa. Juhlatiloina toimivat historialliset Kartano ja Lasipalatsi, joissa on järjestetty juhlia vuodesta 1990.

Lasipalatsissa on viljelty neilikoita 1950–1960-luvulla. Kuuleman mukaan se on ollut hetken aikaan Suomen suurin neilikkaviljelmä. Harjattulan Lasipalatsi on ainut jäljelle jääneistä kasvihuoneista ja sitä on laajennettu jälkeenpäin.

Harjattulan Lasipalatsi

Kartanorakennus on valmistunut vuonna 1918 ja sen on suunnitellut arkkitehti Frithioff Strandell, jonka käsialaa ovat myös Turun keskustasta löytyvät Verdandin talo, Turun Osakepankki ja Börssi. Kartanon tiloissa on vietetty juhlia ja tilaisuuksia 90-luvulta asti. Kartanosta löytyy myös majoitustilaa 20 hengelle. Jokainen huone on persoonallinen kokonaisuus. 

Hääjuhlia on järjestetty viimeiset 30 vuotta Lasipalatsissa sekä Kartanossa. Viime kesänä Lasipalatsin morsian kertoi hänen isänsä ja äitinsä viettäneen 90-luvulla hääjuhlan myös Lasipalatsissa. <3 Nostalgisia muistoja kahdella sukupolvella!

Tyyli ja muoti ovat muuttuneet 90-luvusta tähän päivään. Toki tuohon aikaan muoti oli tietysti sen ajan kaunista katseltavaa siinä missä nykypäivän yksinkertaisempi ja suorempi linjakin. Tuleekohan 90-luku vielä joskus muotiin? Kovasti se on yrittänyt tehdä paluuta viime vuosina joissakin muodoissa, mutta läpilyöntiä ei ole vielä tapahtunut ;) Alla kuvia Harjattulassa vietetyistä 90-luvun juhlista. Ensimmäisenä kuva jääkiekon MM 95- kultajuhlista, joita juhlittiin kovasti ympäri maata, kuten Harjattulan Lasipalatsissa. Nevö Foget.

MM 95- juhlat

Juhlat Lasipalatsissa 90- luvulla.

Bändi Lasipalatsissa 90- luvulla.

Harjattulan Kartanon hääjuhlat 1990- luvulla

Harjattulan Kartanon hääjuhlat 1990- luvulla

Viimeiset kuvat on otettu vuonna 1993 Kartanon hääjuhlista. Nykyään juhlien järjetäjät suosivat hieman hillitympää tyyliä, ja Kartanossa onkin nykyään valkoiset verhot sekä punaiset tuolitkin ovat päivittyneet :D

 

- Tiina