28-10-2021

Fundeerauksia menneestä ja kurkistus tulevaan

Viimeiset puolitoista vuotta ovat olleet melkoista hulabaloota kaikille ja erityisesti majoitus- ja ravintola-aloille, sen toimijoille sekä työntekijöille. Korona on kurittanut ja pakottanut miettimään tekemisiä ja toimintatapoja uusiksi. Tässä kohtaa on mukava pysähtyä katsomaan taakse, miten olemme pärjänneet ja siirtää katsetta myös eteenpäin, mitä on ensi vuonna odotettavissa.

Koronan aikana olemme tehneet paljon asioita, jotka eivät näyttäydy asiakkaan suuntaan. Toki tekemättä jättäminen näyttäytyisi, negatiivisesti. Olemme perusparantaneet tiloja, vaihtaneet kynnyslautoja ja listoja, maalanneet seiniä, uusineet huonekaluja eli korjanneet vaikka ja mitä. Lisäksi olemme kiinnittäneet entistä enemmän huomiota palvelujen sisältöihin sekä toimintatapoihin.

Selkeästi epidemia-aika ohjasi meidän toimintaa ja palveluja yksityisasiakkaiden suuntaan ryhmä- ja yritysasiakkaista. Yritysten erilaiset tyhy-, tyky- ja kokouspäivät ovat loistaneet ymmärrettävästi poissaololla.

Epidemia loi meille uusina palveluina mm. take away viikonloppumenut, perhe- ja pienryhmäsaunavuorot, take away lounaat, talviuinnin ja isoimpana uuden rantakahvila Juho Kustin ja sen kautta uusien kahvilatuotteiden synnyttämistä, mm. Turun parhaat munkit ja sen eri versiot.

 

Kuva 1: Rantakahvila Juho Kusti heinäkuun iltana. Kuva 2: Jellonasauna

Digitaalisuus otti isoja harppauksia eteenpäin. Nyt meiltä pystyy tilamaan, varamaan ja maksamaan erilaisia palveluja ja tuotteita nettisivujen kautta.

Rajoituksiin on saanut reagoida useasti ja miettiä mitä kaikki rajoitukset meidän kohdalla tarkoittaa. Tilaisuuksia ja tapahtumia on jouduttu perumaan, mutta isoa osa on onnistuttu siirtämään toiseen ajankohtaan. Pahimmillaan ravintoloiden sulkeminen ja ensimmäisen kevään lockdown merkitsi lomautuksia työntekijöille. Toivottavasti epidemia on opettanut meitä jatkon suhteen. Koronapassi ja muut rajoitukset korvaavat tulevaisuudessa kokonaan kiinniolot ja lockdownit. Ravintoloitsijat ja muut palvelutuottajat pystyvät kyllä toimimaan vastuullisesti ja terveysturvallisesti, kun siihen annetaan mahdollisuus.

Sitoutuminen ja yhteen hiileen puhaltaminen on ollut epidemian aikana vahvaa meidän työyhteisössä. Kun rajoitukset ovat antaneet mahdollisuuden tehdä niin sitten ollaan tosiaan tehty. Esimerkiksi viime kesä puristi varmasti kaikista mehut aika lailla kokonaan. Lomia ei pystytty pitämään ihan niinä aikoina kuin oltaisiin haluttu, mutta tyydyttävästi. Toiveita myös onnistuttiin kuuntelemaan ja toteuttamaan. Kesäsesonkityöntekijöitä ei uskallettu rekrytoida normaalisti. Tämä erityisesti näkyi vakituisten työmäärässä. Suurkiitos ihan jokaiselle!

Pakko todeta, ettei korona tuonut pelkästään huonoa vaan myös hyvää. Tekee todella hyvää tarkastella omaa toimintaa kriittisesti ja huomata ettei kaikki totutut toimet ole ehkä se paras tapa toimia.

Taloudellisesti vuodet 2020 ja nyt kuluva vuosi 2021 ovat olleet kaikesta huolimatta hyviä, jos eivät erinomaisia. Epidemiaan peilaten voisi todeta, että erinomaisia. Olemme todella onnistuneet reagoinnissa, olemme olleet joustavia, tarkkoja ja kekseliäitä. Hyvä taloudellinen tilanne on itsessään auttanut muutoksessa, tekemisessä ja tulevaisuuden suunnittelussa.       

Ensi vuoteen innostuneena ja luottavaisena. Edelleen epidemia jyllää, mutta koko ajan vähemmän ja vähemmän siitä on murhetta ja haittaa toiminnalle. Meidän näkemys on, että ensi vuonna voidaan jo toimia likimain kuten aiemmin.

Pärjääminen ja onnistuminen viime vuosina antaa meille todella hyvät lähtökohdat kohdata ”uusi normaali”. Pystymme suunnittelemaan uusia toimia ja ottamaan hieman aiempaa enemmän riskiä ja kokeilla erilaisia asioita.

Tämän lisäksi ensi vuoden varauskalenteri näyttää perustoiminoiltaan erinomaiselta, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä tulee järjestämään meillä rippileirejä, häitä juhlitaan ainakin kerran joka viikonloppu toukokuusta lokakuun alkuun. Näiden lisäksi olemme tietysti sopineet, että kesän sää on vähintään viime kesän veroinen. Tätä kautta saamme rantakahvila Juho Kustiin suunnitellut viikonlopputapahtumat ja -juhlat toteutettua ja muutenkin ihmiset löytävät vielä viime kesää paremmin meidän rantaan uimaan ja syömään Turun parhaita munkkeja. Tarkoitus on järjestää juhannuksesta eteenpäin elokuun alkuun joka viikonloppu erilaista ohjelmaa ja esiintyjiä. Maan mainioiden munkkien ja muiden herkkujen lisäksi on suunnitelmissa uusia tuotteita. Niistä tarkemmin sitten keväällä.

  

Autotapahtuma Concourse’d elegance tulee taas kahden välivuoden jälkeen, kesäkuussa. Pihakirppiksiä järjestetään mahdollisesti enemmän kuin yhden kerran. Kaikille avoimia saunailtoja tulee myös ensi kesänä. Sup-lautojen ja kajakkien lisäksi pyrimme saamaan suosittuja eFatbikeja vuokralle ja rakentaa muutamia merkittyjä reittejä takametsiin.

Kaikki mitä epidemia aikana olemme onnistuneet luomaan uutta, on tarkoitus jatkaa ja entisestään parantaa. Tähän kun saamme vielä yhteisöt ja yritykset aktivoitumaan, niin meille tulee todella hieno ja kiireinen vuosi. Etätyön vastapainona yrityksissä tulee panostaa intensiivijaksoihin. Jaksoihin missä etätyöläiset pääsevät tekemään yhdessä töitä, suunnittelemaan ja kohtaamaan sosiaalisesti. Kaikki ovat erittäin tärkeitä elementtejä etätyön vastapainoksi. Näissä intensiivijaksoissa näen, että Harjattula tarjoaa mitä parhaat puitteet jaksoja järjestää. Työnteon kannalta meillä on hyvät välineet ja yhteydet toimivat. Täällä ei ole ulkopuolisia häiriötekijöitä vaan pystytään keskittymään oman yhteisön kanssa olemiseen ja tekemiseen. Luonto ja eri liikuntamahdollisuudet takaavat inspiroivan ympäristön. Meri, sauna, erinomainen ruoka ja muut palvelut antavat perustan sosiaaliselle kohtaamiselle ja yhdessäololle.

Paljon olemme kehittäneet toimintaa ja sisältöjä, mutta edelleen jatkamme niiden kehittämistä ja oman vetovoiman vahvistamista. Koskaan ei olla valmiita.

Suurin haaste ensi vuonna on osaavan, sitoutuneiden ja iloisten työntekijöiden rekrytointi sesongin ajaksi. Nyt jo on tiedossa, että kesästä tulee työntäyteinen, joten lisäkäsiä tarvitaan useampia. Kokkeja, tarjoilijoita, siivoojia, kahvilatyöntekijöitä, tiskareita, vastaanottovirkailijoita ja huoltomiehiä. Luottavaisin mielin kaikesta huolimatta. Aina tässä vaiheessa vuotta rekryt aiheuttavat huolta ja stressiä. Joka vuosi olemme kuitenkin onnistuneet, niin myös ensi vuonna.

Jos olet päässyt lukemisessa tänne asti ja sinulle tulee itselle olo, että Harjattula voisi olla minun ensi vuoden työpaikka tai huomaat ajattelevasi, että kaverin lapsi tai kummityttö voisi hakea töihin Harjattulaan, niin vinkkaa ihmeessä tai laita hakemus meille päin.

 

Kohti tulevaa,

Simo Heino, toimitusjohtaja